Actuacions consensuades pel procés participatiu

En aquesta secció, tractarem de presentar les actuacions que es vagin realitzant i que estiguin lligades a les propostes consensuades al llarg del procés participatiu.

Sils celebra la 3a Setmana de la Custòdia a l'Estany de Sils

Aquest cap de setmana es va celebrar a Sils la 3a Setmana de la Custòdia amb un gran èxit de participació

Eren les 8 del matí d'un dissabte a l'Estany de Sils, amb una temperatura de 4ºC i no ens podíem imaginar que tanta gent estigués disposada a acompanyar-nos durant l'anellament científic en aquestes condicions, però efectivament! Va ser una grata sorpresa comprovar com diferents grups de persones anaven passant pel punt de trobada on es realitzava l'anellament i escoltaven atentament les explicacions de l'expert del col·lectiu Bisaroca, en Joan Ventura.

Aproximadament 50 persones van poder observar com funciona l'anellament, quina és la seva funció i conèixer més de prop les espècies que es van anellar. L'activitat va coincidir amb una jornada de voluntariat d'Acció Natura en què es feia un seguiment de rèptils i amfibis de l'estany. Així que durant el matí vam tenir l'ocasió de comprovar que efectivament tenim tortuga d'estany a Sils i ens van mostrar com atrapen els exemplars, com els identifiquen i quin seguiment estan realitzant.

A les 16.00h, al mirador de l'Estany de Sils, es va fer l'alliberament de fauna autòctona procedent del centre de recuperació de fauna salvatge de Torreferrusa, amb la col·laboració dels Agents Rurals i el col·lectiu Bisaroca. En aquesta ocasió només ens va acompanyar una dotzena de persones, però això va facilitar l'apropament als animals i una major proximitat de les explicacions dels experts. En concret es va alliberar un exemplar de xoriguer, que s'havia recuperat d'un cop, que li impedia volar, i d'un bernat pescaire de grans dimensions que s'havia recollit quan encara era un poll i no sabia volar. Precisament el bernat pescaire, després de sobrevolar la zona durant una estona, va aterrar a la llacuna permanent, on es va quedar i esperem que trobi tot el què necessiti. A continuació, es va procedir a inaugurar l'exposició fotogràfica d'aus que el col·lectiu Bisaroca ha organitzat gràcies a la col·laboració de molts dels seus membres i col·laboradors. L'exposició es podrà visitar fins al 2 de novembre al Centre d'Informació de l'Estany de Sils, de divendres a diumenge, de 10 a 14h.

El diumenge al matí es va realitzar la visita de descoberta del patrimoni natural i cultural de l'Estany de Sils, amb la col·laboració del col·lectiu Bisaroca i Temporània. Durant el trajecte, ambdós agrupacions van alternar explicacions en què informaven als assistents de les actuacions de recuperació que s'han dut a terme a l'Estany de Sils i dels valors culturals i naturals que es poden trobar. A més, es van visitar dos exemples de custòdia del territori existents a la zona, per una banda els terrenys d'Acció Natura, adquirits al 1999 a través d'un acord de compravenda. I en darrer lloc, es va visitar la parcel·la que l'ajuntament de Sils ha començat a custodiar a través d'un acord de gestió, en què es pretén recuperar el prat de dall i el bosc de ribera que antigament vorejava els recs i canals de les parcel·les. En aquesta ocasió també cal destacar l'elevada assistència de persones (aproximadament 40) que es van mostrar molt interessades en la preservació de la natura i en les mesures de gestió.

Gràcies a tots els assistents, que fan possible que aquestes activitats es puguin celebrar i que valgui la pena tot aquest esforç!

Una eina estable de participació

L’Estany de Sils constitueix una zona humida de característiques úniques a Catalunya. Bona part d’aquesta singularitat és deguda al clima relativament humit i a la marcada inversió tèrmica del fons de la plana selvatana. Així, malgrat la seva situació plenament mediterrània, l’Estany acull retalls de paisatges propis de climes més freds i humits, barrejats amb fragments de vegetació típicament mediterrània als relleus més secs i arrecerats dels voltants. Alhora, aquesta varietat d’ambients afavoreix la presència d’una fauna molt variada i, tot plegat, fa que, tot i la seva reduïda extensió, l’Estany tingui una gran importància per a la conservació de la biodiversitat.


Avui aquests ecosistemes són considerats reserves biològiques clau per a l’equilibri natural i la sostenibilitat del territori. Després del “Projecte de restauració i gestió de l’Estany de Sils”, iniciat el 1998 amb l’objectiu de recuperar una mostra significativa del paisatge típic d’aquesta zona humida, dels seus hàbitats i de les espècies pròpies, cal continuar treballant per conservar-ne els seus valors naturals i culturals.


Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sils aposta per una nova gestió de l’Estany de Sils més participativa. En aquests moments s’està elaborant el Pla de Gestió de l’Estany de Sils, que ha de servir per definir les línies de gestió més adequades per a l’espai natural i determinar quines accions cal engegar de forma urgent i consensuada amb la ciutadania.


L’objectiu d’aquest blog és facilitar eines de participació estables, per aprofitar la dinàmica aconseguida a partir de la 1ª Jornada de l’Estany de Sils. En aquest blog es plantejaran qüestions a debatre i es posarà a disposició dels visitants la informació necessària per poder opinar i així determinar els punts clau entorn a la gestió de l’Estany de Sils. Per una nova gestió de l’Estany de Sils, participa!