Actuacions consensuades pel procés participatiu

En aquesta secció, tractarem de presentar les actuacions que es vagin realitzant i que estiguin lligades a les propostes consensuades al llarg del procés participatiu.

El Dia Mundial de les Zones Humides a l'Estany de Sils

El proper 1 de febrer de 2009 celebrem a l'Estany de Sils el Dia Mundial de les Zones Humides. En aquesta ocasió, a les 10 del matí es presentarà la publicació "Els espais naturals aquàtics de la comarca de la Selva", realitzat pel projecte SELWA, del Consell Comarcal de la Selva.

A continuació es convidarà als assistents a un aperitiu i, tot seguit, es procedirà a la inauguració de la ruta de l'Observatori Vell, un nou itinerari per visitar l'Estany de Sils, senyalitzat gràcies al Taller d'Ocupació del Consell Comarcal de la Selva i de l'ajuntament de Sils. Aquesta ruta transcorre a través de zones boscoses i camps, fins a arribar a la zona de l'observatori vell, als terrenys propietat d'AccióNatura, on es localitza la llacuna temporal. Durant el recorregut, aquesta entitat explicarà la importància de la custòdia del territori per a la conservació de l'Estany de Sils. Un cop arribem a l'observatori vell, podrem comprovar com es realitza un anellament científic, gràcies al col·lectiu Bisaroca, que ens mostraran la importància faunística d'aquella zona de l'espai natural.

L'activitat tindrà lloc al Centre Cívic, a partir de les 10h el proper diumenge 1 de febrer. Us hi esperem!


Una eina estable de participació

L’Estany de Sils constitueix una zona humida de característiques úniques a Catalunya. Bona part d’aquesta singularitat és deguda al clima relativament humit i a la marcada inversió tèrmica del fons de la plana selvatana. Així, malgrat la seva situació plenament mediterrània, l’Estany acull retalls de paisatges propis de climes més freds i humits, barrejats amb fragments de vegetació típicament mediterrània als relleus més secs i arrecerats dels voltants. Alhora, aquesta varietat d’ambients afavoreix la presència d’una fauna molt variada i, tot plegat, fa que, tot i la seva reduïda extensió, l’Estany tingui una gran importància per a la conservació de la biodiversitat.


Avui aquests ecosistemes són considerats reserves biològiques clau per a l’equilibri natural i la sostenibilitat del territori. Després del “Projecte de restauració i gestió de l’Estany de Sils”, iniciat el 1998 amb l’objectiu de recuperar una mostra significativa del paisatge típic d’aquesta zona humida, dels seus hàbitats i de les espècies pròpies, cal continuar treballant per conservar-ne els seus valors naturals i culturals.


Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sils aposta per una nova gestió de l’Estany de Sils més participativa. En aquests moments s’està elaborant el Pla de Gestió de l’Estany de Sils, que ha de servir per definir les línies de gestió més adequades per a l’espai natural i determinar quines accions cal engegar de forma urgent i consensuada amb la ciutadania.


L’objectiu d’aquest blog és facilitar eines de participació estables, per aprofitar la dinàmica aconseguida a partir de la 1ª Jornada de l’Estany de Sils. En aquest blog es plantejaran qüestions a debatre i es posarà a disposició dels visitants la informació necessària per poder opinar i així determinar els punts clau entorn a la gestió de l’Estany de Sils. Per una nova gestió de l’Estany de Sils, participa!