Actuacions consensuades pel procés participatiu

En aquesta secció, tractarem de presentar les actuacions que es vagin realitzant i que estiguin lligades a les propostes consensuades al llarg del procés participatiu.

El procés participatiu per a la gestió de l'Estany al Congrés d'Innovació Democràtica

Aquest dissabte 18 d'octubre es va presentar a Santa Cristina d'Aro, durant el Congrés d'Innovació Democràtica, el projecte de participació ciutadana per a la gestió de l'Estany de Sils

El procés participatiu per a la gestió de l'Estany de Sils va ser convidat a participar al Congrés d'Innovació Democràtica que es va celebrar dissabte 18 d'octubre a Santa Cristina d'Aro com a exemple de projecte innovador en què la ciutadania participa en la gestió d'un espai natural protegit.

Durant la ponència, es va destacar la metodologia emprada, la importància de generar confiança als ciutadans que han participat amb l'execució de les decicions que han estat consensuades, i la qualitat de les propostes recollides durant el procés.

El procés es reactivarà el proper 15 de novembre, quan es celebri la 2a Jornada de l'Estany de Sils. En breu es farà la difusió pertinent. Us hi esperem!

Una eina estable de participació

L’Estany de Sils constitueix una zona humida de característiques úniques a Catalunya. Bona part d’aquesta singularitat és deguda al clima relativament humit i a la marcada inversió tèrmica del fons de la plana selvatana. Així, malgrat la seva situació plenament mediterrània, l’Estany acull retalls de paisatges propis de climes més freds i humits, barrejats amb fragments de vegetació típicament mediterrània als relleus més secs i arrecerats dels voltants. Alhora, aquesta varietat d’ambients afavoreix la presència d’una fauna molt variada i, tot plegat, fa que, tot i la seva reduïda extensió, l’Estany tingui una gran importància per a la conservació de la biodiversitat.


Avui aquests ecosistemes són considerats reserves biològiques clau per a l’equilibri natural i la sostenibilitat del territori. Després del “Projecte de restauració i gestió de l’Estany de Sils”, iniciat el 1998 amb l’objectiu de recuperar una mostra significativa del paisatge típic d’aquesta zona humida, dels seus hàbitats i de les espècies pròpies, cal continuar treballant per conservar-ne els seus valors naturals i culturals.


Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sils aposta per una nova gestió de l’Estany de Sils més participativa. En aquests moments s’està elaborant el Pla de Gestió de l’Estany de Sils, que ha de servir per definir les línies de gestió més adequades per a l’espai natural i determinar quines accions cal engegar de forma urgent i consensuada amb la ciutadania.


L’objectiu d’aquest blog és facilitar eines de participació estables, per aprofitar la dinàmica aconseguida a partir de la 1ª Jornada de l’Estany de Sils. En aquest blog es plantejaran qüestions a debatre i es posarà a disposició dels visitants la informació necessària per poder opinar i així determinar els punts clau entorn a la gestió de l’Estany de Sils. Per una nova gestió de l’Estany de Sils, participa!