Actuacions consensuades pel procés participatiu

En aquesta secció, tractarem de presentar les actuacions que es vagin realitzant i que estiguin lligades a les propostes consensuades al llarg del procés participatiu.

Itineraris per l’Estany de Sils

Des del projecte de recuperació de l’Estany de Sils, que va finalitzar el 2002, l’Estany de Sils disposa d’una ruta de descoberta de la llacuna permanent, amb diversos aguaits i miradors, que permeten descobrir les actuacions de recuperació que s’han fet. Després, es va afegir una nova ruta, aquest cop per realitzar-la en Bicicleta Tot Terreny BTT), que voreja tot el perímetre del què havia estat l’estany de Sils abans de la seva dessecació.

Amb el temps aquestes rutes s’han consolidat i el nombre de visitants és ja molt elevat. La necessitat d’incrementar l’oferta i diversificar les zones a visitar pels usuaris ha portat a l’ajuntament a recuperar la ruta de l’observatori vell i senyalitzar la ruta per l’Estany de BTT també per a fer-la a peu.
La Ruta de l’Observatori Vell
La ruta s’inicia a l’aparcament de l’estació, on hi ha un plafó amb els diferents itineraris per l’Estany. Aquesta ruta us permetrà descobrir els diversos paisatges que conformen el nostre territori. Des del barri de l’església, amb les seves cases antigues i l’església de Santa Maria, continuant a través dels boscos mediterranis d’alzina, els camps i les pollancredes, fins a la vegetació de zones humides i la zona en recuperació de l’espai natural de l’Estany de Sils.

Durant aquest trajecte podreu gaudir de les vistes panoràmiques que ofereix l’observatori vell, un dels primers aguaits que es van instal•lar a la zona i que mostra unes magnífiques vistes sobre la llacuna temporal, una zona inundable que varia en funció de les pluges, i els prats de dall que s’estan recuperant.

La Ruta pels estanys
L’inici de la ruta és el mateix que en l’anterior i correspon a la ruta senyalitzada anteriorment per a fer en BTT. Aquest és un itinerari que voreja tot el què era antigament l’Estany de Sils, abans de la seva dessecació. Sortim de l’aparcament sud de l’Estació de ferrocarril, cap a l’església, en direcció a les pollancredes.

L’itinerari recorre una zona humida que combina els ambients forestals amb les plantacions de pollancres i els prats de dall o herbassars, i que acull nombroses espècies animals, entre les quals destaquen les aus, per la seva espectacularitat. El recorregut és apte per a tota mena d’usuaris. És gairebé del tot planer i a grans trets ressegueix el perímetre de l’espai natural que li dóna nom. Permet una passejada agradable i, si hi ha sort, observar part de la fauna associada als ambients humits de les zones estanyables.

Més informació
Al Centre d’Informació de l’Estany de Sils (a l’estació de ferrocarrils) trobareu més informació sobre aquest espai i les seves rutes (972 16 82 85; info@sils.cat). L’horari d’atenció al públic és de divendres a diumenges i festius, de 10h a 14h.

Una eina estable de participació

L’Estany de Sils constitueix una zona humida de característiques úniques a Catalunya. Bona part d’aquesta singularitat és deguda al clima relativament humit i a la marcada inversió tèrmica del fons de la plana selvatana. Així, malgrat la seva situació plenament mediterrània, l’Estany acull retalls de paisatges propis de climes més freds i humits, barrejats amb fragments de vegetació típicament mediterrània als relleus més secs i arrecerats dels voltants. Alhora, aquesta varietat d’ambients afavoreix la presència d’una fauna molt variada i, tot plegat, fa que, tot i la seva reduïda extensió, l’Estany tingui una gran importància per a la conservació de la biodiversitat.


Avui aquests ecosistemes són considerats reserves biològiques clau per a l’equilibri natural i la sostenibilitat del territori. Després del “Projecte de restauració i gestió de l’Estany de Sils”, iniciat el 1998 amb l’objectiu de recuperar una mostra significativa del paisatge típic d’aquesta zona humida, dels seus hàbitats i de les espècies pròpies, cal continuar treballant per conservar-ne els seus valors naturals i culturals.


Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sils aposta per una nova gestió de l’Estany de Sils més participativa. En aquests moments s’està elaborant el Pla de Gestió de l’Estany de Sils, que ha de servir per definir les línies de gestió més adequades per a l’espai natural i determinar quines accions cal engegar de forma urgent i consensuada amb la ciutadania.


L’objectiu d’aquest blog és facilitar eines de participació estables, per aprofitar la dinàmica aconseguida a partir de la 1ª Jornada de l’Estany de Sils. En aquest blog es plantejaran qüestions a debatre i es posarà a disposició dels visitants la informació necessària per poder opinar i així determinar els punts clau entorn a la gestió de l’Estany de Sils. Per una nova gestió de l’Estany de Sils, participa!